top of page
C+L logo 72ppi.png

Dirk: "We all live in a yellow submarine"

"Een burn-out kan je vergelijken met een lange tocht in een onderzeeër; je bent gefocust op je werk en je gaat hier steeds verder en dieper in. De druk neemt toe maar je bent je er niet echt van bewust. Problemen pak je aan door er nog een schepje bovenop te doen en nog dieper te duiken. Ondanks de signalen van de toenemende druk op de romp of je eigen lichaam ga je toch door; je ‘beschermende huid’ is dik genoeg, althans dat denk je …

Er breekt wel eens een klinknagel en dan komt er wat water binnen … Echter, je gaat er vanuit dat dit een eenmalig probleem is en stort je terug op je problemen en je werk, en duikt dieper …

En dan, plots, krijg je een kettingreactie van ‘lassen die breken’, en kan je niet meer verder; het water stroomt binnen en je krijgt de lekken niet gedicht; hoe meer je probeert, hoe verder je zakt in de diepte … Je kan niet begrijpen dat dit jou overkomt, en de wanhoop neemt toe. Niks lukt nog!

Het aanvaarden van externe hulp – losstaande van je huisarts – ligt moeilijk, maar toch heb je op zo’n moment nood aan iemand die ervaring heeft met dit soort situaties; iemand zoals Goele die met twee voeten in de praktijk staat (geen psychiater die gaat wroeten in je verleden …) en reeds veel cases heeft meegemaakt kan eerst en vooral wat rust brengen in je eigen denken: de problemen die je plots hebt of voelt zijn ‘normaal’ in dit soort situatie. Dit helpt je al om een halt toe te roepen aan de neerwaartse spiraal waarin je zit.

Door deze praktijkervaring helpt Goele je ook om te aanvaarden dat dit tijd gaat kosten, iets wat initieel moeilijk is om te aanvaarden (althans voor mij toch).

Goele heeft geen wondermiddelen ter beschikking – je moet het uiteraard zelf doen – maar door haar gestructureerde/gefaseerde aanpak wordt het herstelproces begeleid en wordt er stap voor stap gewerkt aan een terugkeer naar een actieve werksituatie.

Kortom, duidelijk baat bij gehad! Dirk, 18/09/2019"

0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page